OrganisatieEen klas kan vallen en staan met een goede organisatie. Waar leg je, je boeken? Hoe maak je leerstof inzichtelijk voor kinderen? Hieronder wat handige tips, die in veel klassen gebruikt worden. Veel succes met het zoeken en inpassen van de tips die bij jouw lesgeven en lokaal passen! Voor specifieke organisatietips bij kleuters, zie organisatie onder het kopje 1/2. Of klik hier; organisatie groep 1/2. Regels Stilte teken Een klas vol met werkende overleggende kinderen. Hoe krijg je deze snel en gemakkelijk stil? Daar zijn verschillende manieren voor. Het gemakkelijkste is om een teken/signaal af te spreken, waarop alle kinderen stil moeten zijn. Hieronder enkele suggesties:
Als je klassenregels gaat maken is het gemakkelijk om deze vooraf te maken en 'negatief' op te stellen. Niet doen! De klas is van jou en de kinderen samen. Stel daarom samen een aantal (bijvoorbeeld 5) belangrijkste klassenafspraken op. Formuleer deze positief. Enkele voorbeelden:
Beloningsystemen Beloningssystemen heb je in verschillende soorten en maten. Je hebt individuele beloningssystemen en je hebt groepsbeloningsystemen. Hieronder enkele ideetjes:
Wat wel erg goed werkt, is om de afspraken/regel te noteren. Bijvoorbeeld op het bord of het kaartje (indien individueel). Denk daarbij wel aan om alles positief te formuleren. Dus niet 'Ik wiebel niet meer op mijn stoel', maar 'Ik zit stil'. Wat ook erg goed werkt, vooral als je maar even in een klas bent. Zijn spelkaartjes. Maak een bak vol met leuke, simpele en korte spelletjes. Laat de kinderen een kaartje grabbelen en voer het spelletje uit. Super beloning, maar ook leuk als tussendoortje tussen de lessen. Na even lekker wat ontspanning kun je weer hard aan de slag! Een goede site hiervoor: http://www.onderwijsmaakjesamen.nl Inrichting van de klas De inrichting van een klas is voor iedereen persoonlijk en vaak een afspiegeling van de persoonlijkheid van een leerkracht, Een leerkracht die van regels en orde houdt heeft vaak alles extra gestructureerd en een leerkracht minder van vaste regels houdt heeft vaak een wat lossere indeling van de klas. Bedenk voor jezelf goed wat werkbaar voor jou en de kinderen is. Heb je veel autisten in de klas? Dan is het erg fijn om veel gestructureerd te doen. Heb je een gezellige 'doorsnee' groep? Dan kan een lossere indeling ook prima. Meubiliar Er zijn verschillende manieren voor het plaatsen van de tafels in de klas: - Groepjes van 4 of 6 kinderen - Twee aan twee - U-vormen Elke vorm heeft zo zijn voor- en nadelen. De indeling van je klas wordt ook grotedeels bepaald door de manier van lesgeven en de kinderen. Vind je het belangrijk dat kinderen veel en snel kunnen samenwerken? Dan zijn groepjes van 4/6 gemakkelijk. Zijn de kinderen snel afgeleid door elkaar? Dan kan twee aan twee heel gemakkelijk werken. Wat ook prima gaat is een combinatie van verschillende vormen door elkaar. Zie bovenstaande tekening voor een praktijksituatie die ik tegenkwam in een groep 3. Werkplekken: Soms vinden kinderen het fijn om even rustig zelfstandig te werken. Om kinderen die kans te geven kun je werkplekken creëren. Om de plek extra rustig te maken, kun je er schotjes omheen plaatsen en koptelefoons bij hangen. Zo kunnen kinderen zich echt even afsluiten van de omgeving en zich concentreren op hun werk. Computers: Kinderen kunnen erg snel afgeleid worden door de computers en de geluiden daarvan. Verstandig is om de computers in een rustige hoek te zetten waar ze zichtbaar zijn voor jou als leerkracht, maar niet direct voor de kinderen. Op deze manier kan er achter de computers rustig gewerkt worden en kun je er als leerkracht op toe zien dat er gewerkt wordt met de educatieve programma's. Prikbord: Altijd handig in de klas is een groot prikbord. Je kunt een prikbord voor verschillende dingen inzetten.
reageren | beoordelen | tell a friend | printen |